homeContactPartnersKoperloodZinkSpecialsProfiel

Smienk Nok
De koperen nokvorst / rietvorst

Populair

Koperen rietvorsten zijn al enige tijd op de markt. Het ­product heeft in zijn jonge bestaan al heel wat ­innovatie doorgemaakt. Esthetische en technisch is gestreefd naar perfectie. Maar veel systemen zien er niet natuurgetrouw uit door vorm, verhoudingen en afwerking. Dat is een nadeel voor de kritische afnemer.
Voor de rietdekker levert het bewerkelijke monteren van de huidige systemen niet veel meer besparing op dan de ­conventionele nok en laat de vochtregulering te wensen over.

Bekijk de folder
Bekijk de referenties / Foto's

De ideale mal

Henk Smienk Dak- en Gevelbekleding heeft na een ­aantal proefmodellen de ideale mal voor de nokvorst / rietvorst ontworpen. De koperen nokvorst / rietvorst Smienk Nok™. Henk Smienk, gespecialiseerd in koper-, lood- en zinkwerk, heeft het systeem ingrijpend verbeterd. Dit is er veranderd;
 • Nadat de natuurlijke oxidatie heeft plaatsgevonden door regen, ziet de nokvorst / rietvorst er op afstand nagenoeg hetzelfde uit als de aardewerken nok, inclusief de cementen ­afwerking. Door een sterk verbeterde en gepatenteerde mal wordt deze ‘perfecte imitatie’ bereikt. Zelfs de ­traditionele ‘apenkont’ is nagenoeg hetzelfde.
 • Het bewerkelijke monteren met binddraad is ­vervangen door het vastschroeven met lange gegalvaniseerde ­houtschroeven. Die gaan door de voorgeboorde strip, door het riet, in het dakbeschot of de rietlat. De mate van aandraaien bepaalt de vlakheid. Steviger kan het niet en het raakt nooit meer los. Bovendien zijn de binddraadjes aan de zijkant verdwenen. De schroefkop is onzichtbaar vanaf het maaiveld.
 • In de werkplaats kan ­ieder gewenste lengte worden ­gemonteerd, waardoor het aanbrengen ter plaatse nog veel sneller gaat.
 • De delen kunnen op de rieten eindafwerking worden gelegd zonder ondervullen of lattenwerk. Alleen het aan elkaar popnagelen van de delen en het vastschroeven aan het dak en is alles wat gebeuren moet.
 • Deze prefab methode en het ­eenvoudige paswerk, garanderen een veel strakkere daklijn in een veel kortere montagetijd. Het ­stellen en richten is veel eenvoudiger geworden.
 • Deze vereenvoudigde methode is door iedere rietdekker in de praktijk snel te leren. Bovendien ondersteunt Henk Smienk rietdekkers bij de plaatsing van de nokvorsten / rietvorsten.
 • De nokvorsten / rietvorsten zijn zeer snel uit voorraad te leveren.

De voordelen

En natuurlijk heeft de Smienk Nok™ koperen rietvorst de reeds bekende productvoordelen behouden;
 • Duurzaam. De nokvorst overleeft het riet met gemak. Kan dus ook weer hergebruikt worden bij reparatie of vervanging van het riet.
 • Het riet is goed beschermd tegen mossen, algen en schimmels door de oxiderende eigenschappen van het koper.
 • Veel minder onderhoud en schoonmaak, dus minder kosten.
 • Het systeem zorgt voor een uitstekende ventilatie onder de nok.
 • De hogere kosten van het materiaal wegen ruimschoots op tegen minder montage uren.
 • De nok is veel lichter en dus minder belastend voor de kap en de rietdekker.
 • Het systeem is absoluut waterdicht bij alle weers­omstandigheden.
 • Het systeem is stormbestendig.
 • Weersonafhankelijke montage.
 • De nokvorst / rietvorst is volledig recyclebaar.

Koperen gaasdelen

Onder de nokvorst / rietvorst kunnen eventueel koperen gaasdelen worden mee vastgeschroefd. Dat werkt hier dan niet als ondersteuning van de specie, maar geeft ook de oxidatie bescherming en houdt op de bovenste rietlaag de vogels op afstand.

Speciale afwerkdelen

Voor schoorstenen, onder dakkantelramen en aan het eind van een staande nok zijn speciale afwerkdelen ontwikkeld die goed passen bij de Smienk Nok™, zodat
alle elementen in, op, en aan de rieten kap na oplevering een eenheid uitstralen.

Dakdekken met leien

Een van de specialisaties van Henk Smienk is het dakdekken met leien. Op dit moment wordt geëxperimenteerd met de combinatie riet en lei. Op de manier zoals u dat kent met de traditionele dakpan. Teneinde wederom een ­esthetische eenheid te bereiken, is de nokvorst / rietvorst tevens uitvoerbaar in andere materialen, zoals aluminium en zink, al dan niet gegalvaniseerd, gecoat of gemoffeld.

Bliksem afleidingsysteem

De Smienk Nok™ koperen rietvorst kan optioneel eenvoudig worden uitgerust met een bliksem afleidingsysteem dat het uiterlijk van de nokvorst nauwelijks aantast, omdat de vorst zelf grotendeels als geleider functioneert.

Informeert u bij uw rietdekker naar de kosten en de mogelijkheden voor uw pand.